Rubik-kocka: Minden idők leghíresebb magyar terméke

Rubik Ernő egy interjúban nyilatkozott világhírű találmány, a Rubik-kocka felfedezéséről. Elmondása szerint a 70-es években az Iparművészeti Főiskolán tanított és az a kérdés foglalkoztatta, hogyan tudná modellezni a 3 dimenziós mozgást diákjai számára. Az ihletet a víz mozgása adta, ugyanis egy nap mikor a Duna parton sétált megfigyelte, hogyan mozog a víz a kavicsok körül. ezt vette alapul a kocka elforgatási mechanizmusának kialakításakor.

A kocka első prototípusát édesanyja lakásában alkotta meg, fa, befőttes gumi és gémkapcsok felhasználásával. Ezt követően már csak egy kódrendszert kellett kidolgoznia, mellyel értelmet nyer az elemek forgatása. Ehhez a legegyszerűbb kódrendszert, az alapszíneket használta fel. Amikor elkészült, egyből elérzékenyült, mert tudta, valami forradalmi találmányt alkotott.

Fotó: ANL/Rex Shutterstock

“Láttam, hogy rendes kirakóst készítettem, csak azt nem tudtam még, vajon egyáltalán meg lehet-e oldani.” Hetekbe telt, mire Rubiknak sikerült kirakni a kockát, mondta Rubik Ernő. Ami nem csoda, hiszen kirakására több, mint 43 252 003 274 489 856 000 variáció létezik. A játék mindent elsöprő sikert aratott, ám az üzleti siker elérése évekbe telt.

“Ahogy sikerült kiraknom, tudtam, hogy piacképes. De három évbe telt, mire sikerült piacra vinni.” A játékot először a Politechnika kezdte el terjeszteni Bűvös Kocka néven. Majd Laczi Tibornak támadt egy ötlete, hogy megpróbálja a vasfüggönyön túl is értékesíteni és 1979-ben a Nürnbergi Játékkiállításra vitte, mely a globális terjeszkedés kulcsát jelentette. Itt felfigyelt a kockára Tom Kremer, a Toy Companyn keresztül kezdte el értékesíteni a játékot. A cég nagy adósságokkal küzdött, de a Rubik-kocka megmentette őket. Sikerét az is mutatja, hogy az első logikai kirakó játék volt, melyet 1981-ben televíziós reklámban is szerepelt.

 

Később Tom Kremer leszármazottja 2013-ban megszerezte a kocka jogait, és céget alapított Rubik’s Brand Ltd néven. A Rubik-kocka már globális mániává vált. Összesen 350 millió eladott darabszámmal már a világ legkeresettebb logikai játékává vált, melyből évente 10 milliót értékesítenek.

A bűvös kockát feltalálója, Rubik Ernő átlagosan egy perc alatt tudja kirakni, s ámulattal figyeli azokat, akik olyan szintre fejlesztették tudásukat, hogy csupán pár másodpercre van szükségük a színek helyére forgatásához. Jelenleg a rekordot Collin Burns tartja 5,25 másodperces idővel.

A népszerű logikai játék generációkat köt le, és kirakós játékok ezreit inspirálja a mai napig.

Forrás: www.theguardian.com

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera