Rubik szülinap!

42 éves a Rubik-kocka

A Rubik-kocka talán a leghíresebb és legelterjedtebb magyar találmány, amely most ünnepli 42. szülinapját. A manapság “bűvös kocka”-ként nyilvántartott logikai kirakót feltalálója, ifjabb Rubik Ernő 1975-ben szabadalmaztatta, akkor talán még nem is sejtve, mekkora sikert arat majd találmánya.

A Rubik-kocka már az első pár évben hatalmas siker volt

A nyolcvanas években Magyarországon kitörő lelkesedéssel fogadták a játékot, amely az eladások száma alapján legalább minden tizedik háztartásban fellelhető volt. Rubik szerint a kocka egyszerűségének és összetettségének együttese az, amely oly sikeressé teszi, mert így “a kocka révén egyszerre teremthetünk kapcsolatot a renddel és a káosszal.” Bár már több mint négy évtizede létezik, a Rubik-kocka még mindig ugyanolyan sikeres mind a kicsik, mind a nagyok között. Egy két éves kislány például 70 másodperc alatt tudta megoldani a kirakót.

A rekord-döntő örökzöld játék

Mostanában is ezerszámnyira rendezik a versenyeket, és szinte évente születik új rekord az agytekervényeket jócskán megmozgató kirakóssal kapcsolatban. A vakon kirakás rekordját például egy magyar fiatalember, Endrey Marcell tartja, aki 27,65 másodperc alatt tudta kirakni – memorizálással együtt – bekötött szemmel a Rubik-kockát. Ez jócskán gyorsabb a feltaláló 1 perces, nyitott szemes rekordjánál. Ebből is látszik, hogy az idő elteltével a teljesítmény egyre csak nő, de imádott kockánk úgy tűnik, még mindig időtálló.

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera