Rubik-ház a belvárosban?

Az eredeti – lágymányosi – helyszín helyett a belvárosban kaphat helyet a 2014-re tervezett beruházás – írja a Magyar Idők.

Rubik ház látványterve

A Rubik-ház látványterve
Forrás: MTI

A lágymányosi, Duna-parti helyszín helyett a belvárosban kaphat otthont a bűvös kocka motívuma és gondolatisága által ihletett kiállítási központ. A pontos helyszín egyelőre még nem biztos, de azt már tudni, hogy 17 ezer négyzetméteres területet foglal majd el a múzeumként is emlegetett épület, melyben a magyar találmányok lesznek megtekinthetőek.

Rubik ernő Orbán Vikotrral megbeszélésen

Rubik Ernő 2012-ben írta alá a szándéknyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnökkel
Forrás: MTI

Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója 2012-ben írta alá az építkezésről szóló szándéknyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnökkel. Fürjés Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos pedig 2012-ben az alábbi terv szerint képzelte el a megvalósítást:

2012: végleges helyszínválasztás,
2013: a tervek elkészítése és engedélyeztetése, a kivitelezési pályázat kiírása,
2014: a kivitelezés megkezdése,
2014 és 2017 között: kivitelezés – működés megkezdése.

A projekt az eredeti elképzelésekhez képest így is több évet csúszik. A késedelmes (eredetileg 2014 és 2017 közé tervezett) kivitelezésre nemzetközi pályázatot szeretnének kiírni.

Golyóstoll szerkezete

Bíró László 1938-as találmánya, a golyóstoll is helyet érdemelne a kiállításon

A feltaláló később többször is hangot adott aggodalmának, miszerint a kocka alakú ház építészeti megvalósítása nem lenne szerencsés. Azt még nem tudni, hogy hol és pontosan milyen paraméterekkel épül majd fel a központ. Vajon az sem kizárt, hogy a nyertes pályázó tervében nem is Rubik-kocka alakú lesz a Rubik-ház?

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera