Rubik Ernő Nemzet Művésze díjat kapott

Idén novemberben adták át a Nemzet Művésze díjat és a vele járó díszoklevelet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére a Pesti Vigadó épületében. Az ünnepségen  több kiemelkedő személyiség mellett Rubik Ernő is díjat vehetett át. Díjat kaptak még többek között: Törőcsik Mari, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor is.

A díjakat  idén tíz kategóriában osztották ki, s idén  69 személy kapta meg.  Az elismerést a magyar művészeti élet Kossuth-díjas és 65. – a tánc-, valamint a cirkuszművészet esetében 50. – életévét betöltött képviselői kaphatják. A díj életjáradékkal jár, melynek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa, ami jelenleg 655 ezer 500 forint.

Ahogy a díjátadó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondta: „Kulturális gazdagság nélkül nincs gazdasági sikerekben is erős ország. A Nemzet Művésze díj a legnagyobb szintű elismerés, amelyről művészekből, Kossuth-díjasokból álló bizottság dönt. A díjazottak tiszta, ikonikus nagyságok, akiknek tevékenysége, életműve előtt pályatársak és a közönség egyaránt elismeréssel adózik”

A miniszter kifejtette, hogy a Nemzet Művésze díjjal a magyar művészet szinte minden területét igyekeztek elérni, hiszen minden színtéren vannak olyan alkotók, akik életművükkel, alkotásaikkal különlegesen sokat adtak nekünk. Ezek közé az emberek közé tartozik Rubik Ernő is a többszörös díjnyertes világhírű logikai játék feltalálója is.

Balog Zoltán szerint: „Művészóriások élnek közöttünk, akik pályájuk során maradandót alkottak. Olyan alkotó emberek, akik mögött évtizedek munkája, küzdelmei, tanítói munkája áll. Közös érdekünk, hogy ezeket a művészeket életük végéig hozzásegítsük az alkotás szabadságához a díjhoz járó életjáradékkal. Minket is minősít, hogy a nemzet képes-e megbecsülni értékeit”

 

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera