Rubik 40!

“Amikor negyven évvel ezelőtt megalkottam a kockát, álmodni sem mertem arról, hogy ilyesmi fog történni. Abban biztos voltam, hogy valami nagyon érdekes és inspiráló dolgot találtam ki, de senki sem gondolta, hogy ilyen nagy jövő vár a kockára” – idézte fel a történteket Rubik Ernő, a bűvös kocka atyja logikai játékának 40. évfordulója alkalmából.

Most hétvégén ünnepelte ugyanis 40. születésnapját mindannyiunk ikonikus logikai kirakós játéka, a Rubik-kocka! A neves esemény alkalmából, egy a világot járó Rubik-kocka kiállítással és internetes programsorozattal celebrálja a bűvöskocka szülinapját a Google és a tárlat házigazdája, a Liberty of Science Center, amerikai tudományos intézmény.

A közel 650 négyzetméter alapterületű kiállítás jövő év, azaz 2014 tavaszán nyílik meg New Jerseyben. Ezt követően pedig 7 éven keresztül fog utazni a világban. A tárlatra 5 millió látogatót várnak világszerte. A kiállítás egyik fő attrakciója pedig egy tízméteres világító Rubik-kocka lesz, amit a helyszínen csapatban, vagy akár a világ bármely pontjáról online is lehet majd irányítani, így megpróbálva kirakni.

Rubik mindig is azt vallotta, hogy ő nem feltalálta a kockát, sokkal inkább felfedezte. Utalva ezzel arra, hogy a kocka szerinte nem mesterséges tárgy, sokkal inkább a természet szerves részét képezi, amit csak meg kellett “találnia”. Azóta a kocka rengeteg terülten járult hozzá a gyors problémamegoldáshoz, kreatív gondolkodáshoz és a rendszerszemlélet kialakításához. Előszeretettel használták a természettudományokban, művészetekben és számos mérnököt, matematikust, programozót ihletett meg, miközben a világ sok-sok millió gyermekének és felnőttjének okozott örömet egyszerű komplexitásával.

A Rubik-kocka korai prototípusa

A Rubik-kocka ennek az “egyszerűség-bonyolultság” kettősségének révén vette le a lábáról az elmúlt negyven évben a játékra kész emberek millióit és egyúttal nagyban hozzájárult a tudomány haladásához és modern világunk fejlődéséhez is. Noha külseje a prototípushoz képest rengeteget változott, a rendeltetése és szórakoztató mivolta négy évtized alatt semmit sem fakult. A trend pedig azt vetíti előre, hogy szerencsére a következő évtizedekben sem fog! Boldog születésnapot Kedves Rubik-kocka és köszönjük Rubik Úr! :)

Forrás: hvg.hu

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera