Büszkék lehetünk a magyar Rubik-kockára

Genfben a vegyi anyagokkal és hulladékokkal foglalkozó ENSZ-konferencián fény derült arra, hogy nagyon sok játék tartalmaz újrahasznosított hulladékot, mely káros lehet az egészségre.

Az újrahasznosított anyagokat tartalmazó műanyag játékokat az IPEN és az ARNIKA nevű szervezetek vizsgálták. A felméréseikből kiderült, hogy az elektronikai hulladékok műanyagának újrafeldolgozásakor nagy mennyiséget játékok gyártásakor hasznosítanak újra. Viszont sok műanyagadalékról derült ki, hogy nem bomlik le, hanem az emberi szervezetben felhalmozódva károsító hatása lehet, sőt a hormonrendszert is károsíthatja és akár rákot is okozhat.
A vizsgálatnak egy célja volt, nyilvánosságra hozni azt, hogy mennyi betiltott anyag jut vissza a környezetbe és a játékokba a műanyag újrafeldolgozása és hasznosítása során.

A jó hír az, hogy a Magyarországon gyártott eredeti Rubik-kocka logikai játék tisztának bizonyult, tehát nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, de a többi logikai kockáról már nem mondható el egyöntetűen ez az állítás. A vizsgálat keretein belül Rubik-kockákat és azok utánzatait vizsgálták. Örmény, cseh, szerb, kínai és magyar gyártású termékeket vetettek alá részletes laboratóriumi vizsgálatnak. Az elemzés során kiderült, hogy a vizsgált hét logikai kocka közül hat darab emberi szervezetre káros anyagot tartalmazott. Egyedül a magyar Rubik-kocka logikai játék nem tartalmazott egészséget veszélyeztető anyagot.

Forrás:ipen.org

Ezzel szemben voltak olyan logikai játékok, melyekben polibrómozott-difenileket (PBDE-k) és az OctaBDE-t mutattak ki. Ezeket a szintetikus anyagokat régebben tömegesen használták, mivel rendkívül égésállóak, ám nagyon mérgezőek. Igaz, hogy előállításuk már be van tiltva, de újrahasznosításuk még nem teljesen. Így fordulhat elő, hogy ezek a mérgező anyagok visszakerülnek a környezetbe.

 

Válaszd az eredeti Rubik-kockát!

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera