Hírek – Rubik-kocka hírek, érdekességek, újdonságok

Rubik a kosárpályán!

A Minnesota Timberwolves játékosai a labda mellett a kockát is szívesen forgatják. A csapat tehetséges irányítója Ricky Rubio keresztszalag-szakadása miatt december közepéig nem vehet részt a meccseken. Viszont szabadidejében és az utazások során szívesen szórakoztatja csapattársait kedvenc bűvös kockájával. A lenti képen, (amit a csapat sztárjátékosának Kevin Love-nak köszönhetünk) épp a csapat bedobójának Derrick Williamsnek mutatja meg, hogy miként is lesznek a kocka oldalai a megfelelő színűek.

Forrás: http://hvg.hu/sport

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik – A mozifilm

A Rubik-kocka 2014-ben fogja ünnepelni 40 éves évfordulóját, aminek a tiszteletére egy komoly projekt látszik kibontakozni. Hiszen miként is lehetne méltóbb módon megünnepelni a jubileumot, mint egy egész estés mozifilm elkészítésével? Számos sikersztorit láthattunk már megelevenedni a mozivásznon, így elérkezett az idő, hogy végre Rubik Ernő és kockája diadalát is bemutassák. Maga a film a kezedetektől napjainkig fogja nyomon követni Rubik Ernő életét és az általa feltalált Rubik-kocka történetét. A jó hír, hogy a film producerének, Krajcsik Zsoltnak az amerikai cége kapta meg a filmesítés kizárólagos jogait, ami mellett külön öröm, hogy Oscar-díjas Zsigmond Vilmos lesz a felvételek operatőre.
Akiket a további részletek érdekelnek, elolvashatják az index.hu oldalán!

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Smartegg…új Rubik-kocka?

Zagyvai András feltaláló fajátéka, a Smartegg, Rubik Ernő kockájához hasonló módon megkapta az esélyt, hogy a véletlen útján elindulva váljon közkedvelt termékké. Népszerűsége még kérdéses, hiszen nem egy tömegesen előállítható termékről van szó, így egyelőre kereskedelmi forgalomban csak korlátozottan, a játék hivatalos honlapján kapható. Minden egyes tojás kézzel készül, fafaragású remekmű és nem utolsósorban óriási kihívásnak tűnik minden logikai játék rajongó számára. Nem csoda, hogy a logikai játékok washingtoni világkiállításáról elhozta a “Zsűri nagydíja” elismerést. A videoban maga Zagyvai András beszél a játék felépítéséről és megalkotásának körülményeiről.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Magyar sikerek az Eb-n!

Azt mondják a szerencse forgandó. Azonban a hétvégén, a lengyelországi Wroclawban megrendezett ötödik Rubik-kocka kirakó Európa-bajnokságon szó sem volt szerencséről. Sokkal inkább a forgandóság, egész pontosan a forgatás játszott nagy szerepet magyar versenyzőink szereplését illetően. Az Eb 3 napig tartó 30 összecsapásán 26 ország közel 300 versenyzője képviseltette magát. Közülük a magyar Endrey Marcell a kocka bekötött szemmel kirakását 3 perc 24 másodperc alatt vitte véghez és ezzel közel 1 percet ráverve a második helyezett, orosz Gricsenkóra, elnyerte az Európa bajnoki címet. Endrey azonban itt nem állt meg, hiszen sikerült a 4×4 és 5×5 kategóriákban is elnyernie a címet, miközben összetett vak kirakásban is győzedelmeskedni tudott. De ez még mindig nem minden, hiszen további magyar sikerek is születtek: Barát Bence 7×7-ben diadalmaskodott, míg Baticz Milán harmadik helyezést ért el ugyanazen kategóriában. A Magic Master kategória bajnoka Horváth Máté lett.
3×3-as versenyszámban az orosz Szergej Riabko győzött, aki 5 kockakirakás idejének legjobb átlagával, egész pontosan 8,89 másodperces idővel lett Európa legjobbja. A címvédő és 6,11 másodperces idejével világrekorder lengyel Michal Pleskowicz ebben a számban csak a dobogó harmadik fokára tudott felállni.

Gratulálunk a versenyzőknek!

A részletes eredmények a linkre kattintva tekinthetőek meg:
http://www.worldcubeassociation.org/results/c.php?i=Euro2012

Az alábbi videoban Riabko 5 egymásutáni villámgyors kockakirakását nézhetjük meg.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Gépies bravúr!

Tagadhatatlan tény, hogy a SpeedCuberek, azaz a Gyorskockázók körében óriási csatározások zajlanak a jelenlegi, ausztrál Feliks Zemdegs által idén februárban beállított 5.66 másodperces világrekordjának a megdöntéséért. A robotok viszont úgy tűnik, hogy elég egykedvűen szemlélik az ember-ember elleni küzdelmünket. Ugyanis egy bizonyos CubeStormer II. nevű, brit csapat által épített robot nem hogy elérte az emberi világrekordot, de 5.27 másodperces idővel meg is döntötte azt, méghozzá Guiness Rekordot beállítva! Aggodalomra azonban nincs ok, mert robot-ember rangadót egyhamar nem fognak megrendezni, így a SpeedCuberek is fellélegezhetnek! A robot előnyére talán az válhat, hogy négy Lego Mindstorm NXT készletből épült és működését egy Samsung GalaxySII okostelefon alkalmazás irányítja, amely valós időben, a készítők saját algoritmusa alapján elemzi a kockát és számolja ki az alapállásból az optimális kirakási szekvenciát.

Az alábbi videon Mike Dobson és David Gilday, a CubeStormer II. alkotói engednek betekintést a robot működésébe:

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

A Bűvöskocka töretlen kultusza

A Magyarországon forgatott rövid riportfilmjében Nick Glass, a CNN tudósítója beszél a Rubik-kockák máig tartó lankadatlan világsikeréről és magát a feltalálót, Rubik Ernőt is megszólaltatja benne egy riport erejéig. Rubik mesél a Bűvöskocka mechnizmusáról, feltalálásáról és a viharos gyorsaságú, ámde töretlen sikerének titkáról.

További kocka-tények, érdekességek és egy hosszabb, Rubik Ernővel készült szöveges interjú is kiegészíti a fenti videot. A képre kattintva oda ugorhattok és megnézhetitek, hogy mennyiben változtatta meg ez a kis kocka a világot!

Vélemények, élmények, tapasztalatok...


WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera