Hírek – Rubik-kocka hírek, érdekességek, újdonságok

Rubik-kockával példálózik a CNN

Jake Wallis Simons újság- és regényíró CNN-ben közölt véleménye szerint a mai modern játékok lerombolják a gyermeki képzelőerőt.
„Nem vagyok keresztény, mégis megdöbbent, hogy a karácsony a fogyasztói társadalom orgiája legyen. Milyen felnőttek lesznek a mai gyerekekből? Milyen világot fognak felépíteni?”- tette fel a plátói kérdést Simons.
Példának a lego játékot említette, mely kezdetben a kreativitásról, építés korlátlan lehetőségéről és a fejlesztésről szólt, azonban a játék funkcióját veszti, ha a gyerekek tervrajz, leírások és kész modellek alapján építik össze azt, s nem saját képzelőerejük szerint.
Elgondolkoztál már valaha is rajta, hogyan néztek ki kedvelt modern játékaid évekkel ezelőtt? Vagy azon hogy régi kedvenceid mennyit változtak az évek során?
A 40 évet maga mögött tudó Rubik Ernő által feltalált Rubik kockából több, mint 350 millió darabot adtak el, s generációk közkedvelt játékává vált az évek során. Az eredeti kocka játék még mindig nagy népszerűségnek örvend, de a hagyományos bűvös kocka mellett már megjelentek újabb Rubik változatok is, amilyen például a Rubik 360 gömb is. De azt nem hisszük, hogy az újítás lerombolná a képzelőerőt és kreativitást, mivel a bűvös gömb megoldásához is szükséged lesz a jó logikára.
A játék van aki szerint idegesítő, van aki fel is adja. Az biztos, hogy kitartás kell a logikai játék kirakásához. De mielőtt végleg elkeserednél nyugtasson az a tény, hogy a kirakása nem lehetetlen, csak nagy koncentrációt, kézügyességet és jó logikát igényel. Akik pedig inkább a Rubik régebbi változatait használnák szívesen, azoknak a hagyományos Rubik kockát ajánljuk.

Forrás: cnn.com

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik Ernőről keresztelték el az esztergomi repülőteret

Szombaton tartották meg az esztergomi repülőtér névadó ünnepségét, ahol a szakma neves képviselői tették tiszteletüket. Mostantól Esztergomban található az első sportrepülőtér, mely nevét id. Rubik Ernőről, a hajdan élt repülős nagyságról kapta. A névadó ünnepségen megemlékező előadások hangzottak el Rubik Ernőről. majd ezt követően sor került a “Milyen lesz a repülés húsz év múlva?”  című rajzpályázat eredményhirdetésére is. Esztergomban mára már hagyománynak számít a rendszeresen november 29-én megrendezett Rubik-nap, mellyel tisztelettel adóznak az egykor élt magyar aviátor emléke előtt. Id. Rubik Ernő személye annyira szorosan kötődik a városi repülőtérhez, hogy csak idő kérdése volt, mikor tiszteleg előtte Esztergom és a repülés iránt szenvedélyesen elkötelezett közösség. Végül idén került sor az ünnepélyes keretek között megrendezett, rajzpályázattal egybekötött avatási ceremóniára, melyet a Kertvárosban tartottak. A rendezvényen tiszteletét tette Farkas Bertalan is, illetve Romanek Etelka esztergomi polgármester személyében felszólalt az első polgármester, aki az utóbbi 14 évben tiszteletét tette a repülőtéren. A névadó ünnepség 9 óra 30 perckor vette kezdetét. A megnyitó során az esztergomi ipari parkban id. Rubik Ernőről elkeresztelt utcában koszorúkat helyeztek el az aviátor emléktáblájánál, ahol Bánhidy László alpolgármester is felszólalt tisztelettel adózva id. Rubik Ernő teljesítménye és kvalitásai előtt. Az ünnepség 10 órától a Grante Zrt. kertvárosi telephelyének hangárában folytatódott, ahol a „Milyen lesz a repülés húsz év múlva?” című rajzpályázatra beérkező 360 remekműveket tekinthették meg az érdeklődők. A ceremóniát Mosoni Eszter, a Grante Zrt. tulajdonosa nyitotta meg, melyet ünnepi beszédek sora követett. Az esemény fénypontjaként pedig Farkas Bertalant a mitikus űrmagyart szólították a színpadra. Az esemény záró momentumaként Zsódi Viktor atya megáldotta az id. Rubik Ernő nevét felvevő létesítményt. Az égi és a földi szféra harmóniába került, s az esztergomi repülőtér névadó ünnepségével méltó módon emlékeztek meg a magyar sportrepülés világszerte ismert alakjára, id. Rubik Ernőre.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

A Logifaces lehet a Rubik-kocka utódja?

Nemrég egy új magyar logikai játékot mutattak be, a Logifaces-t, mely egyszerre kirakós logikai játék és szemet gyönyörködtető, elegáns dizájntárgy is. A Zagyvai András által tervezett játék szabálya nagyon egyszerű: a különböző háromszög alakú elemeket úgy kell egymás mellé illeszteni, hogy ne legyen szintbeli különbség a felületek között. A játék kitalálása összesen pár órát vett igénybe, meséli Lakos Dániel építész és egyben az ötletgazda.

A Logifaces attól annyira egyedi, hogy ötvözi a legősibb kirakós játékok szellemiségét a legmodernebb technikával és dizájnnal. Lakos Dániel szerint a játék nagy előrelépést jelent a szokásos kirakós játékokhoz képest, mivel térbelisége megteremti a kapcsolatot az egyszerűbb ősi játékok és a mai modern világ között.
A játék anyaga titkos recept alapján készült, melynek a szilárdsága a házilag kikevert beton tízszerese, szálerősített, finom szemcseszerkezetű. A betonból készült elemeket jó érzés kézbe venni, van súlyuk, különleges az anyaguk, egyedi élményt nyújtanak.
A játékkal szeretnének nemzetközi piacon is terjeszkedni, de kérdéses, hogy vajon lesz-e olyan népszerű, mint a Rubik-kocka logikai játék. A Logifaces a bűvös kockához hasonlóan egyedül is játszható, de baráti társaságok kedvelt játéka is lehet.
A logikai játékkal 2012-ben meghívást kaptak a Moméra egy játéktervezési pályázatra, ahol szép eredményt értek el az akkor még Faces néven futó játékukkal. A pályázaton a zsűri elnöke Rubik Ernő volt.
Nem kérdéses, hogy egy ötletes és egyedi logikai játékról beszélhetünk, de azt viszont sokan megkérdőjeleznék, hogy képes-e átvenni a bűvös kocka pozícióját és hasonló népszerűségre szert tenni.
Összehasonlítva a Rubik-kockával, a bűvös kocka kirakására 43 252 003 274 489 856 000-féle variáció lehetséges. Bár akármilyen keverésből legfeljebb 20 elfordítás után kirakható. A Logifaces háromszöget a csapat matematikusának számításai szerint összesen harmincféleképpen lehet kirakni.
A Rubik-kocka könnyen hordozható, akár útközben is kirakható. A Logifaces játék elemeinek kirakása helyhez kötött, így használata korlátozott.
A 16 elemből álló Logifaces játékszettet eddig még csak hazánkban mutatták be, ahol már több megrendelést is kaptak. De árkategóriáját tekintve se sorolható a bűvös kockával egy csoportba. A játék 60 dollárért kapható, azaz körülbelül 15 ezer forintba kerül átszámolva.

Forrás: www.vzt.hu

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

A Rubik-kocka formája Uniós védjegy lehet

Első fokú döntésében az Európai Unió Bíróságának törvényszéke úgy döntött, hogy bejegyezhető uniós védjegyként a Rubik-kocka formája.

kocka

A döntés miatt angol-német vita alakult ki, mivel a védjegyet a játék jogait birtokló brit Seven Towns jegyeztette be még 1999-ben, amit viszont a német Simba Toys megtámadott, arra hivatkozva, hogy a kocka – mivel elforgatható – olyan műszaki megoldást tartalmaz, amely miatt csak szabadalomként részesülhet oltalomban, de védjegyként nem.

A törvényszék viszont elutasította a Simba Toys keresetét, mely ellen két hónapig lehet fellebbezni.

A törvényszék döntését arra alapozta, hogy a Rubik-kocka formája a kockából és a 26 kisebb kockát elválasztó fekete vonalakból áll, s bár a kocka darabjai elforgathatóak, maga a forma nem tartalmaz semmilyen ehhez kapcsolódó műszaki megoldást, az a játék belsejében van.

De a törvényszék szerint ennek nincs közé a játék formájához. Az, hogy a darabok elforgathatóak, nem a rácsszerkezetből vagy a Rubik-kocka formájából fakad. Döntését a luxemburgi székhelyű uniós testület a következőképpen indokolta: “Következésképpen a Rubik-kocka formájának közösségi védjegyként történő lajstromozása nem tagadható meg azon indokból, hogy az műszaki funkciót testesít meg”

Másrészt a törvényszék azt is hangsúlyozza, hogy a védjegy nem jelenti azt, hogy más cégek ne gyárthatnának elforgatható, háromdimenziós játékokat, a bejegyzés kizárólag az oldalukon rácsszerkezettel rendelkező kockaformájú termékekre vonatkozik.

Továbbá a testület azt is megállapította, hogy a védjegyoltalom alatt álló forma jelentősen eltér a piacon szereplő többi háromdimenziós kirakó alakjától, ezért a fogyasztóknak egyértelműen megkülönböztethető azoktól.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik Ernő Nemzet Művésze díjat kapott

Idén novemberben adták át a Nemzet Művésze díjat és a vele járó díszoklevelet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére a Pesti Vigadó épületében. Az ünnepségen  több kiemelkedő személyiség mellett Rubik Ernő is díjat vehetett át. Díjat kaptak még többek között: Törőcsik Mari, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor is.

A díjakat  idén tíz kategóriában osztották ki, s idén  69 személy kapta meg.  Az elismerést a magyar művészeti élet Kossuth-díjas és 65. – a tánc-, valamint a cirkuszművészet esetében 50. – életévét betöltött képviselői kaphatják. A díj életjáradékkal jár, melynek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa, ami jelenleg 655 ezer 500 forint.

Ahogy a díjátadó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondta: „Kulturális gazdagság nélkül nincs gazdasági sikerekben is erős ország. A Nemzet Művésze díj a legnagyobb szintű elismerés, amelyről művészekből, Kossuth-díjasokból álló bizottság dönt. A díjazottak tiszta, ikonikus nagyságok, akiknek tevékenysége, életműve előtt pályatársak és a közönség egyaránt elismeréssel adózik”

A miniszter kifejtette, hogy a Nemzet Művésze díjjal a magyar művészet szinte minden területét igyekeztek elérni, hiszen minden színtéren vannak olyan alkotók, akik életművükkel, alkotásaikkal különlegesen sokat adtak nekünk. Ezek közé az emberek közé tartozik Rubik Ernő is a többszörös díjnyertes világhírű logikai játék feltalálója is.

Balog Zoltán szerint: „Művészóriások élnek közöttünk, akik pályájuk során maradandót alkottak. Olyan alkotó emberek, akik mögött évtizedek munkája, küzdelmei, tanítói munkája áll. Közös érdekünk, hogy ezeket a művészeket életük végéig hozzásegítsük az alkotás szabadságához a díjhoz járó életjáradékkal. Minket is minősít, hogy a nemzet képes-e megbecsülni értékeit”

 

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik-kocka inspirálta épületek

A Rubik-kocka mindenki fantáziáját megmozgatja. Nemcsak a játékkedvelőkét, de az építészekét is ugyanúgy. A következő képeken Rubik kocka ihlette épületeket mutatunk be világszerte. Köztük a Rubik-kocka alakú múzeum tervezetét Budapesten. De találhatunk még Rubik-kocka mintájú, formájú épületeket Olaszországban, Ausztráliában és Kaliforniában is.

 

Rubik-alakú múzeum tervezet Budapesten – Magyarország

Gyerekek Galériája a Melbourne Múzeumban – Ausztrália

Rubik lépcsőház

Milano – Olaszország

Discovery Science Center – Kalifornia

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik repülőtér Esztergomban

A Rubik-kocka feltalálójának édesapjáról, id. Rubik Ernőről nevezik el  az Esztergomi Repülőteret. A világhírű repülőgép-tervező több szállal is kötődik Esztergomhoz mivel több, mint 30 sportrepülőgépet tervezett, melyek az esztergomi gyárban készültek el, mely a jelenlegi füves repülőtér helyén működött. A névadó ünnepségre november 29-én kerül sor, id. Rubik Ernő születése napján. A híres mérnök 33 különböző típusú gépet tervezett, köztük a világhírű Góbé vitorlázó repülőgépet és öt motoros repülőt. A tervezés során világviszonylatban is jelentős szabadalmakat alkalmazott.

 

 

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik-kocka a Szabadság szobor előtt

Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező, a világsikerű bűvös kocka megalkotója idén ünnepelte 70. születésnapját. Tiszteletére New Yorkban a Szabadság szobor előtt hatalmas Rubik-kockát úsztattak el.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik-kocka az amerikai Játék Hírességek Csarnokában

Idén a három népszerű játékkedvenc, a Rubik-kocka, a buborékfújó, és az apró zöld katonák kerültek be az amerikai Játék Hírességek Csarnokába. A Játék Hírességek Csarnoka a New York állambeli The Strong múzeumban működik, ahol a kiállított játékok között számos híres játék szerepel. Többek között a népszerű Barbie-baba, G.I. Joe, a Scrabble betűjáték és a hulahopp karika is.

A Játék Hírességek Csarnokába évről-évre új játékokat, “tagokat” vesznek fel. A győztes játékokról, melyek bekerülhetnek a csarnokba játékgyűjtők, tervezők és pszichológusok alkotta 24 fős bizottság dönt. De bárki ajánlhatja kedvenc játékát, ám ahhoz, hogy egy jelölt bekerüljön a döntősek közé, szigorú kritériumoknak – nemzedékeken átívelő történet, kreativitásfejlesztés – kell megfelelnie. Tehát joggal mondhatjuk, hogy Rubik Ernő legnagyobb magyar találmányok sorába tartozó többszörös díjnyertes logikai játéka megállja a helyét a híres játékok között. Ifjabb Rubik Ernő 40 évvel ezelőtt 1974-ben rukkolt elő játékával, a Rubik-kockával, melynek eredeti neve bűvös kocka volt. Nem sokkal feltalálása után 1980-ban a Rubik-kocka már az Egyesült Államokba is megérkezett az Ideal Toy Corp jóvoltából. A játék az Egyesült Államokban is nagy népszerűségnek örvendett, mivel 1980 és 1982 között több mint 100 millió darabot adtak el belőle. S azóta a játék már az egész világot meghódította. A 40 éve töretlen sikerű játék szülinapja alkalmából 2014. április 24-én New Yorkban kiállítást is nyitottak meg a Liberty Science Centerben Beyond Rubik’s Cube (Túl a Rubik-kockán) címmel. A nagyszabású interaktív kiállítás kilenc hónapon keresztül látogatható a városban. 2015-től pedig 7 éves világkörüli útra indul mely során szülőhazáját, Budapestet is érinti. A játékot minden korosztály előszeretettel használja, s mostanra már talán nincs olyan része a világnak, ahol ne találnánk egy bűvös kockát. Vannak, akiknek a kocka csak közkedvelt játékszere, ezzel szemben egyesek sportot űznek a bűvös kocka kirakásából. Hazánkban, s világszerte rendszeresen rendeznek Rubik-kocka kirakó bajnokságot. Az első Rubik-kocka-világbajnokságot 1982-ben Budapesten rendezték meg, melyen egy 16 éves amerikai fiú lett az első akkor még 22,95 másodperces világcsúccsal. Mára már több, mint ötven országban folynak bajnokságok. A legjobbak átlagosan 7-8 másodperc alatt rakják ki a hagyományos háromszor hármas Rubik-kockát. A csúcsot pedig jelenleg egy holland tinédzser, Mats Valk tartja, aki tavaly 5,55 másodperc alatt forgatta a helyére a színeket. Őt már csak egy legorobot volt képes megelőzni, mely 3,253-as csúcsot állított fel. A kockakirakási verseny ma már többek között bekötött szemű, félkezes, fél lábon állós, egy légvételes, víz alatti kirakós és egyéb kategóriákban is zajlik.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Óriás Rubik-kocka

Ahogy Rubik Ernő mondta: „…mindig van megoldás és nem is csak egy.”

Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója a kocka kirakására, a Neopaint csapata az üres falfelületek színesebbé varázsolására kínál különféle ötletes, kreatív megoldásokat.
Céljuk, hogy a romos, üres falfelületeket megtöltsék élettel és graffiti művészeik segítségével színt vigyenek az üres falakra, s színvonalas munkájukkal, kreatív ötleteikkel örömöt csempésszenek mindennapjainkba.
A Neopaint művészei a Rubik kocka 40. évfordulója alkalmából egy óriási bűvös kockát varázsoltak Budapesten a VII. kerületi Rumbach Sebestyén utca tűzfalára, mely közvetlenül az évszázad mérkőzését megörökítő molinó előtt látható.
A falfestményen a Rubik-kocka mérete és ábrázolása se a szokványos. a Neopaint csapata egyedi módon kör minták segítségével ábrázolta az óriás kockát. A kocka közelről inkább színes köröknek tűnik, de a faltól eltávolodva már kirajzolódik az óriás Rubik-kocka. A kocka megfestése nagyon aprólékos precíz munkát igényelt, hogy az apróbb köröket távolról nézve végeredményeként szemünk elé táruljon a 250 négyzetméteres Rubik-kocka.
A Rubik-kocka falfestmény a Neopaint csapatának 20. falfestménye mellyel együtt összesen 14 falfelületet újítottak meg, s varázsoltak színesebbé kreativitásukkal az Erzsébetvárosban.

Rubik kocka falfestmény

Rubik falfestmény

További képekért látogass el a Neopaint oldalára!

Vélemények, élmények, tapasztalatok...


WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera