Hírek – Rubik-kocka hírek, érdekességek, újdonságok

Rubik kocka kirakás oktatása a Kutatók éjszakáján 

Már 10. alkalommal rendezik meg Egerben a Kutatók éjszakáját szeptember 25.-én, mely ingyenes rendezvény keretében bárki megtanulhatja azt is, hogyan kell kirakni a Rubik-kockát. 

Rubik Ernő híres magyar feltaláló híres kockája talán a legismertebb magyar játék, melyet világszerte egyre többen vesznek kezükbe és újabbnál újabb rekordokat döntenek meg. rubik-kirakása

Habár sokan hozzá se tudnak kezdeni a kirakásához és elképzelhetetlennek tartják, hogy kirakják, a kutatók éjszakáján bebizonyosodik, hogy kirakását bárki elsajátíthatja és még zseninek se kell lenni hozzá. Csak egy kis kitartás, jó logika és az algoritmusok ismerete szükséges hozzá. Sőt kirakása közben fejlődik a probléma megoldó képesség is.

Ne csapjunk egyből a lecsóba! Először a kockának csak az egyik oldalával kell kezdeni a kirakást, ügyelve arra, hogy a szélei is jók legyenek. ezután folytathatjuk a középső csík kirakásával, mely már kicsit nehezebb, ugyanis ehhez már szükséges az algoritmusok ismerete is. De hogy ez se lehetetlen, azt az a tény is bizonyítja, hogy sokan csukott szemmel is ki tudják rakni.  A végső feladat az alsó oldal kirakása, melyre több módszer is ismert. tehát a teljes kocka kirakását több kisebb, apró lépésre, feladatra kell felosztani, melyek megoldásához algoritmusokat kell használnunk.

A Rubik kocka kirakásának oktatása a Kutatók Éjszakáján már hagyományosnak mondható program, mely minden évben sok érdeklődőt vonz. Kicsik és nagyok előszeretettel veszik kezükbe a kockát. A kezdőknek a tapasztaltabb kocka kirakók segítenek a begyakorlásban, s igazi mesterfogásokra is sor kerülhet. Az izgalmas programsorozaton vannak rendszeres visszatérők is.

A programmal kapcsolatos további információért kattints ide.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik kocka kirakás szabadesés közben

Ki tudod rakni a Rubik-kockát?

Szabadesés közben is megpróbálnád?

A rekordok és izgalmak fokozásának semmi se szabhat határt. Egy férfi ugyanis úgy döntött, addig nem nyitja ki az ejtőernyőt, míg helyére nem forgatja a Rubik-kocka oldalait. Így szabadesés közben tekerte helyére a színeket. És hogy volt-e ideje utána felnyitnia az ernyőt? A videóból kiderül.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Címvédés a Rubik-világbajnokságon

Az ausztrál Feliks Zemdegs ismét a Rubik-kocka kirakásának világbajnokaként tudhatja magát, mivel sikerült megvédenie világbajnoki címét a Sao Paulóban megrendezett világbajnokságon. A 19 éves versenyző 7,56 századmásodperces átlagidőt tudhat magáénak. A második próbálkozás során elért 5,695 másodperces idő segítette őt hozzá a világbajnoki cím megszerzéséhez. Az elért időeredménye nem sokkal maradt el az amerikai Collin Burns által felállított 5,25 másodperces rekord időtől.

A bajnokságról különösen jó véleménnyel volt az ausztrál versenyző. A versenyt fantasztikusnak és jól megszervezettnek tartotta. A helyszínnel és az őt körülvevő szurkolókkal is nagyon meg volt elégedve. Elmondása szerint az eredményt idén könnyebb volt elérnie, mivel már 2013-ban, Las Vegasban is ő nyerte a világbajnokságot, így megnyugvással töltötte el, hogy már egy díjat magáénak tudhat és kevésbé volt ideges az idei világbajnokságon. Jobban tudott koncentrálni, ami a nyeréshez is hozzásegítette őt.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Bűvésztrükk Rubik-kockával

Steven Brundage Rubik-kockák segítségével kápráztatta el a nézőket. Káprázat, vagy valóság? Ha igaz volna, a világrekordot is megdöntené az 5 másodperc alatti idővel. Csak feldobja a kockát, és mikor elkapja, már helyére vannak forgatva a színek. Kipróbálhatod te is, de nem garantáljuk, hogy ugyanezt az eredményt kapod.

rubik-varazslat

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik-kockával nyerték a tehetségkutatót

A Britain’s Got Talent műsor román változatának, a Românii au talent tehetségkutató műsornak győztesei Rubik-kocka produkcióval kápráztatták el a zsűri tagjait. A három fős Speed Cubing névre hallgató csapat tagjai: Cristian Leana, Martin Fronescu és Flavian Glont, akik 120 ezer eurós fődíjjal lettek gazdagabbak.

És hogy mi volt a nyertes produkció?

A csapat tagjai három összekevert Rubik-kockát raktak ki bekötött szemmel, melyet a zsűri  száz kocka közül választott ki. A produkció végén egy különleges, Rubik-kockából kirakott két arcot ábrázoló képpel lepték meg a közönséget.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik kocka ihlette logikai játék

Ha szereted a bonyolult és elgondolkodtató logikai játékokat, mint amilyen a Rubik-kocka is, akkor feltétlenül próbáld ki az ingyenes CUBIC alkalmazást, mely letölthető Androidra, iPhone-ra és iPad-ra is. A feladat egyszerű, de megoldani már nem biztos, hogy könnyű.

A képernyőn a kocka három egyszínű oldalát látjuk, melyen párosával össze vissza elhelyezett színes elemek jelennek meg. Ezeket kell összekötni egy útvonallal, úgy, hogy azok ne keresztezzék egymást. Nehezítésként a szürkével elhelyezett oldalakon nem lehet keresztülvinni a vonalat.

Kösd össze megszakítás nélkül a vonalakat, és ha sikerült, jöhet is a következő pálya, ahol nagyobb pályán próbálhatod ki magad és több színes pontot kell összekötnöd.

Hajrá!

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Rubik-kocka: Minden idők leghíresebb magyar terméke

Rubik Ernő egy interjúban nyilatkozott világhírű találmány, a Rubik-kocka felfedezéséről. Elmondása szerint a 70-es években az Iparművészeti Főiskolán tanított és az a kérdés foglalkoztatta, hogyan tudná modellezni a 3 dimenziós mozgást diákjai számára. Az ihletet a víz mozgása adta, ugyanis egy nap mikor a Duna parton sétált megfigyelte, hogyan mozog a víz a kavicsok körül. ezt vette alapul a kocka elforgatási mechanizmusának kialakításakor.

A kocka első prototípusát édesanyja lakásában alkotta meg, fa, befőttes gumi és gémkapcsok felhasználásával. Ezt követően már csak egy kódrendszert kellett kidolgoznia, mellyel értelmet nyer az elemek forgatása. Ehhez a legegyszerűbb kódrendszert, az alapszíneket használta fel. Amikor elkészült, egyből elérzékenyült, mert tudta, valami forradalmi találmányt alkotott.

Fotó: ANL/Rex Shutterstock

“Láttam, hogy rendes kirakóst készítettem, csak azt nem tudtam még, vajon egyáltalán meg lehet-e oldani.” Hetekbe telt, mire Rubiknak sikerült kirakni a kockát, mondta Rubik Ernő. Ami nem csoda, hiszen kirakására több, mint 43 252 003 274 489 856 000 variáció létezik. A játék mindent elsöprő sikert aratott, ám az üzleti siker elérése évekbe telt.

“Ahogy sikerült kiraknom, tudtam, hogy piacképes. De három évbe telt, mire sikerült piacra vinni.” A játékot először a Politechnika kezdte el terjeszteni Bűvös Kocka néven. Majd Laczi Tibornak támadt egy ötlete, hogy megpróbálja a vasfüggönyön túl is értékesíteni és 1979-ben a Nürnbergi Játékkiállításra vitte, mely a globális terjeszkedés kulcsát jelentette. Itt felfigyelt a kockára Tom Kremer, a Toy Companyn keresztül kezdte el értékesíteni a játékot. A cég nagy adósságokkal küzdött, de a Rubik-kocka megmentette őket. Sikerét az is mutatja, hogy az első logikai kirakó játék volt, melyet 1981-ben televíziós reklámban is szerepelt.

 

Később Tom Kremer leszármazottja 2013-ban megszerezte a kocka jogait, és céget alapított Rubik’s Brand Ltd néven. A Rubik-kocka már globális mániává vált. Összesen 350 millió eladott darabszámmal már a világ legkeresettebb logikai játékává vált, melyből évente 10 milliót értékesítenek.

A bűvös kockát feltalálója, Rubik Ernő átlagosan egy perc alatt tudja kirakni, s ámulattal figyeli azokat, akik olyan szintre fejlesztették tudásukat, hogy csupán pár másodpercre van szükségük a színek helyére forgatásához. Jelenleg a rekordot Collin Burns tartja 5,25 másodperces idővel.

A népszerű logikai játék generációkat köt le, és kirakós játékok ezreit inspirálja a mai napig.

Forrás: www.theguardian.com

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Hol épül a Rubik Múzeum?

Az 5-10 ezer négyzetméteres Rubik Múzeum felépítésének helye még mindig kérdéses. Jelenleg két új helyszín merült fel. Eredetileg a Rákóczi híd budai lejárója melletti terület adott volna otthont a Rubik Múzeumnak, azonban a területtel szemben felmerült kritika az volt, hogy nem látszik a pesti belvárosból, s ennél centrálisabb helyre van szükség. A projektfelelős Fürjes Balázs, budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a nemzetközi szakértői testülettel együtt tíz lehetséges helyszínt vizsgált meg. Olyan helyet kerestek, melybe központi elhelyezkedésénél fogva mindenképpen belebotlanak a turisták, környezete számára pedig a beruházás húzóerőt jelenthet. Az eredeti Duna-parti megvalósítás mellett lehetséges kijelölt területek között szerepel a Józsefvárosi pályaudvar, ahol további előnyt jelentene, hogy a terület könnyen megszerezhető és a kerület is motivált a megvalósításban. A népszerűsége és elhelyezkedése miatt pedig a Városháza mögötti üres rész lenne a harmadik kiszemelt terület.

A Rubik-kocka univerzumát bemutató kiállítás mellett a múzeum a központba a kreativitást helyezné. A Múzeum tervére vonatkozóan pályázatot hirdettek meg, melyre ismert irodákat is meghívtak. 40-50 000 eurós pályadíj fejében várják a három helyszínre vonatkozó ötlettervet. Elsősorban arra kíváncsiak, hogy a három helyszín közül melyik az inspirálóbb. A második forduló során pedig a kiválasztott területre vonatkozóan kérnek majd koncepciótervet. A pályázatot még idén szeretnék kiírni, mely kivitelezésének előkészítésére 450 millió forintot szán a kormány a jövő évi költségvetésben. Egy olyan múzeumot szeretnének megvalósítani a Rubik Múzeummal, melyre nincs minta a világon, így a hangsúlyt az alaposságra helyezik.

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Megdőlt a víz alatti Rubik-kocka kirakás rekordja!

A washingtoni Renton-ból származó Kevin Hays április 19.-én megdöntötte az egy levegővel történő víz alatti Rubik-kocka kirakás világrekordját.

A 2:04,62 teljes idő alatt összesen 8 Rubik-kockát forgatott helyére, mellyel újabb rekordot állított fel.

Az előző rekordot Anthony Brooks tartotta ebben a kategóriában, aki összesen 5 Rubik-kockát tudott kirakni egy levegővel víz alatt, azonban Kevin Hays jóval megdöntötte Brooks rekordját ezzel az eredményével.

Nem ez az egyetlen rekord, amit Hays felállított. Jelenleg is ő tartja az 5×5-ös, 6×6-os és 7×7-es Rubik-kocka kirakásának világcsúcsát.

A víz alatti rekord döntéshez nem csak gyors kézmozgásra és jó logikára volt szüksége, de tüdővel is bírnia kellett Kevin-nek. Nem ajánljuk, hogy utána csináld! A világrekord felállítását videón is megörökítették. Nézd meg, hogyan rakja ki Kevin Hays víz alatt egy levegővel a 8 Rubik-kockát!

Vélemények, élmények, tapasztalatok...

Büszkék lehetünk a magyar Rubik-kockára

Genfben a vegyi anyagokkal és hulladékokkal foglalkozó ENSZ-konferencián fény derült arra, hogy nagyon sok játék tartalmaz újrahasznosított hulladékot, mely káros lehet az egészségre.

Az újrahasznosított anyagokat tartalmazó műanyag játékokat az IPEN és az ARNIKA nevű szervezetek vizsgálták. A felméréseikből kiderült, hogy az elektronikai hulladékok műanyagának újrafeldolgozásakor nagy mennyiséget játékok gyártásakor hasznosítanak újra. Viszont sok műanyagadalékról derült ki, hogy nem bomlik le, hanem az emberi szervezetben felhalmozódva károsító hatása lehet, sőt a hormonrendszert is károsíthatja és akár rákot is okozhat.
A vizsgálatnak egy célja volt, nyilvánosságra hozni azt, hogy mennyi betiltott anyag jut vissza a környezetbe és a játékokba a műanyag újrafeldolgozása és hasznosítása során.

A jó hír az, hogy a Magyarországon gyártott eredeti Rubik-kocka logikai játék tisztának bizonyult, tehát nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, de a többi logikai kockáról már nem mondható el egyöntetűen ez az állítás. A vizsgálat keretein belül Rubik-kockákat és azok utánzatait vizsgálták. Örmény, cseh, szerb, kínai és magyar gyártású termékeket vetettek alá részletes laboratóriumi vizsgálatnak. Az elemzés során kiderült, hogy a vizsgált hét logikai kocka közül hat darab emberi szervezetre káros anyagot tartalmazott. Egyedül a magyar Rubik-kocka logikai játék nem tartalmazott egészséget veszélyeztető anyagot.

Forrás:ipen.org

Ezzel szemben voltak olyan logikai játékok, melyekben polibrómozott-difenileket (PBDE-k) és az OctaBDE-t mutattak ki. Ezeket a szintetikus anyagokat régebben tömegesen használták, mivel rendkívül égésállóak, ám nagyon mérgezőek. Igaz, hogy előállításuk már be van tiltva, de újrahasznosításuk még nem teljesen. Így fordulhat elő, hogy ezek a mérgező anyagok visszakerülnek a környezetbe.

 

Válaszd az eredeti Rubik-kockát!

Vélemények, élmények, tapasztalatok...


WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera